Atentie!
Pentru persoanele:
- care se deplaseaza greu
- cu dizabilitati
- care sunt imobilizate in scaun cu rotile,
recomandam efectuarea investigatiilor radiologice
la punctul de lucru din  MICALACA, cu programare (accesul in incinta cladirii este larg si fara scari).
Este necesara programarea pentru a efectua o radiografie dentara?
Nu este nevoie de programare, rezultatul radiografiei se livreaza pe loc in timpul programului de lucru afisat.
Cand este primit rezultatul radiografiei?
Radiografiile realizate in format clasic sau digital se elibereaza pe loc, in circa 10 - 15 min.
Este nevoie de o pregatire speciala a pacientului inaintea efectuarii unei radiografii?
Inaintea efectuarii unei radiografii de tip Ortopantomografie (film Panoramic) trebuie sa va indepartati toate obiectele metalice din zona capului si gatului (cercei, coliere, agrafe etc.). Acest lucru nu este necesar pentru efectuarea unei radiografii intraorale(la un grup limitat de dinti).Va rugam sa acordati atentie obiectelor de valoare indepartate in scopul efectuarii investigatiei radiologice , deoarece unitatea medicala nu raspunde de eventuala pierdere ,furt sau disparitie a acestora.
Persoanele care folosesc proteze dentare mobile trebuie sa le indeparteze inainte de momentul expunerii.
Pe perioada verii este bine sa va alimentati si hidratati corespunzator.
Se pot realiza radiografii in cazul pacientelor insarcinate sau care alapteaza?
In general femeilelor insarcinate nu li se efectuaza radiografii dentare decat cu avizul scris al medicului dumneavoastra stomatolog,ginecolog sau pe propria raspundere.
Riscul ca radiografiile dentare sa efectueze embrionul, procesul de organogeneza sau nastere este minim pentru pacientele insarcinate. Radiatiile emise de aparate roentgen dentare sunt extrem de mici, tintite inspre dinti, iar reflexia lor inspre zonele considerate cu risc (abdomen, ovare, sani) este protejata printr-un sort special conceput din plumb. Avand in vedere toate aceste elemente, este de dorit insa ca in perioada primului si a ultimului trimestru din sarcina sa se evite efectuarea radiografiilor, sau sa se limiteze doar la strictul necesar (urgente stomatologice). In cazul pacientelor care alapteaza este obligatoriu sa elibereze si colecteze laptele matern acumulat inainte de efectuarea radiografiilor.
O radiografie panoramica presupune o cantitate mai mare de iradiere?
Radiografiile panoramice cuprind o imagine a tuturor dintilor si a elementelor anatomice inconjuratoare, ceea ce da impresia falsa ca doza de radiatie primita este cu mult mai mare ca in cazul radiografiilor mici (retroalvolare). In practica, radiografiile panoramice folosesc ecrane intensificatoare cu cristale (asemenea unui amplificator de boxe) ceea ce reduce doza de radiatie necesara pana la 60 de ori. In acest mod doza necesara unei radiografii panoramice este echivalenta cu efectuarea a 3-4 radiografii mici retroalveolare.
De ce radiologul paraseste in timpul expunerii camera in care este amplasat aparatul roentgen?
In momentul efectuarii radiografiei, exista o infima canditate de radiatie "imprastiata" in mediul inconjurator. Aceasta mica cantitate de radiatie se insumeaza de-a lungul timpului pentru personalul radiologic. Pentru a se preveni eventualele efecte nocive cumulate, radiologul se protejeaza iesind din incapere.
Cum se realizeaza radiografia in cazul persoanelor cu copii sau dizabilitati?
Persoanele care insotesc pacientii copii sau cu desabilitati pot sa ofere ajutorul necesar acestora in camera de investigatii, cu observatia ca vor fi protejati cu sorturi de plumb.
Daca radiografia este pierduta sau se doreste inca un exemplar este necesar sa fie repetata?
Daca solicitati copie pe film radiologic sau/si CD, aceasta o puteti primi pe loc ,contra cost;
Investigatia nu este necesar a fi repetata, radiografiile sunt arhivate digital si pastrate 3 ani pentru fiecare pacient.
Este necesar doar sa fie solicitat un duplicat clasic sau digital fara a fi necesara expunerea la doze suplimentare de radiatii.
Duplicatul poate fi solicitat telefonic, ridicat personal sau transmis prin e-mail.
Pastrarea radiografiilor dentare:
Va informam ca radiografiile dentare trebuie pastrate la loc uscat, ferit de lumina si caldura excesiva,in caz contrar calitatea imaginii se deterioreaza .Nu indoiti sau sifonati filmul radiologic.
Dupa iesirea din cabinetul de imagistica dentara nu raspundem de eventualele deteriorari ale filmului radiologic.